Študenti z Kocky zavítali do Bruselu

Stálo to za to, zapojiť sa a uspieť v súťaži o naj Európsku aktivitu na škole. Bola to veľká výzva pre študentov SOŠ obchodu a služieb v Čadci a odmenou za to bola informačno-študijná návšteva Bruselu, ktorá sa uskutočnila v dňoch 12. – 14. 12. 2023.

Počas troch dní zažili študenti Jana Kubačáková, Daniela Ligačová a Lukáš Turiak skutočne bohatý program. Navštívili Radu  Európskej únie, dozvedeli sa o jej úlohe, najvyšších predstaviteľoch a prešli si toto „tlčúce srdce Európy“. Ďalší deň získali informácie o fungovaní Európskeho parlamentu. Dôležité podujatia prebiehali v réžii Európskej komisie. Študenti si vypočuli zaujímavé prednášky, na množstvo otázok im odpovedali fundovaní experti. Zároveň mohli nasať vzrušujúcu atmosféru inštitúcií EÚ a dozvedieť sa viac o ich poslaní.

Okrem návštevy a stretnutí v európskych inštitúciách mali študenti možnosť spoznať Brusel ako metropolu Belgicka s mnohými zaujímavosťami svetového významu: symbol mesta Manneken Pis, Grand-Place, Atomium a iné.

Návšteva Bruselu umožnila nielen rozšíriť vedomosti o európskych záležitostiach, ale aj získať cenné skúsenosti. Spomienky a pocity prežité pri tejto návšteve určite ostanú študentom na celý život.

Ing. Mária Janíčková