Európsky rok zručností odštartoval podujatím s názvom Deň Európy

Deň Európy, ktorý pripadá na 9. mája, je oslavou jej jednoty a mieru. V tento deň si pripomíname podpísanie Schumanovej deklarácie. Rok 2023 bol vyhlásený za Európsky rok zručností. Naša škola sa dlhodobo prostredníctvom rôznych aktivít hlási k európskym hodnotám, preto sme sa rozhodli Európsky rok zručností otvoriť podujatím, ktoré spája myšlienky európskeho spoločenstva s odbornými zručnosťami našich žiakov.

#Deň Európy 2023 bol skvelou príležitosťou pre členov školského parlamentu a účastníkov projektu Erasmus+ predstaviť svojim rovesníkom spoločnú európsku indentitu naprieč všetkými členskými štátmi Európskej únie. Škola dýchala európskou atmosférou počas celého dňa. Na pracovisku praktického vyučovania Beskyd žiaci spoločne s pani majsterkami pripravili jedálny lístok pozostávajúci z tradičného gréckeho, francúzskeho, španielskeho a talianskeho národného jedla. Hostia si pochutili na francúzskej cibulačke s toustom, gréckych biftekoch plnených fetou, kuracej paelle a bolonských lasagniach.

Priestory školy svojou výzdobou a atmosférou vytvorili miesto pripomínajúce Brusel, v ktorom sa miešajú všetky krajiny Európskej únie. Dievčatá oblečené ako Európanky prezentujúce Slovensko, Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Švédsko, Fínsko či Francúzsko, rozmanité suveníry, vlajky, fotografie, oblečenie, knihy, nápoje a jedlá nám vytvorili jeden veľký európsky priestor, v ktorom niet rozdielu medzi ľuďmi, štátmi a národmi. Sme veľmi radi, že naše pozvanie prijali aj dve dobrovoľníčky z Kericu, Lavinia z Nemecka a Diana z Estónska. Tie porozprávali žiakom o živote v ich domovských krajinách. Celý program Dňa Európy bol zakončený tematickými workshopmi, ktoré si pripravili žiaci školy pre svojich rovesníkov.

PhDr. Andrea Mravcová